Vitamin Well


Nu är det såhär att jag som nästan alltid är sjuk (förskyld) måste hitta något sätt att stärka mitt imun försvar i dessa jä*la influensa tider så jag tänkte testa dessa vitamin Well drycker, har länge tänkt att jag ska köpa mig en flaska men så idag när jag äntligen skulle göra det så var dem slut inne på Pressbyrån, så det får bli att inkassera en dryck imorgon istället, då ska jag köpa den med fläder för den är bra för imunförsvaret.
Här kan ni läsa en del om drycken:

Vad är en funktionell vitamindryck?

Vitamin Well definierar en funktionell vitamindryck som en hälsosam törstsläckare som innehåller olika sorters viktiga vitaminer, mineraler och andra ämnen som kroppen mår bra av. Vitamin Wells drycker har olika funktioner och är vetenskapligt framtagna av Stefan Arver, docent och överläkare.

 

Vilka sorter ingår i Vitamin Wells sortiment?

Defence (citron/fläder) bidrar till immunsystemets funktion. Care(rödgrapefrukt) bidrar till god ämnesomsättning i kroppens celler samt innehåller biotin för hår, hud och naglar. Everyday (grönt äpple) innehåller många av de viktigaste vitaminer och mineraler du behöver varje dag. Focus (svarta vinbär) ger dig den där extra skärpan genom sitt innehåll av koffein och L-theanin.

 

Vad är bra med dessa produkter?

Dryckerna ger ett tillskott av vitaminer och mineraler samtidigt som de är goda törstsläckare. Samtliga produkter är utan kolsyra och innehåller en mindre mängd fruktsocker, vilket ger endast 17 kcal per 100 ml. Den lägre sockernivån ger även en vuxnare smak. Vitamin Well är att betrakta som det svenska smarta alternativet till smaksatt vatten, läsk, stilldrinks och juicer.

 

Hur många kalorier innehåller Vitamin Well?


Per 100 ml innehåller Vitamin Well´s drycker 17 Kcal.
Nedan följer en lista på andra drycker och dess kaloriinnehåll enligt Sveriges Bryggerier och Livsmedelsverket.


Smoothie m bär & yoghurt 100 Kcal
Pucko  68 Kcal
Standardmjölk 3% fett 60 Kcal
Mellanmjölk 1,5 fett 48 Kcal
Coladryck  43 Kcal
Kolsyrad läsk  41 Kcal
Drickfärdig apelsinjuice 40 Kcal
Lättmjölk 0,5% fett 38 Kcal
Lättöl  30 Kcal
Vitamin Well  17 Kcal
Bryggkaffe  9 Kcal
Kranvatten  0 Kcal

 

Hur mycket vätska ska man dricka?


 

Studier visar att man bör dricka 1–1,5 ml vätska per kilokalori (kcal) som man förbränner. En långdistanslöpare som tävlar eller tränar kan på ett dygn göra av med 5000 kcal och bör således få i sig 5–7,5 liter vätska under detta dygn. En äldre person med låg aktivitet kanske inte gör av med mer än 1500 kcal och behöver således bara 1,5 liter vätska per dygn. Detta omfattar all vätska som tillförs kroppen, och mycket vätska (cirka 0,5–1 liter) kommer kroppen till godo genom de fasta födoämnen som man äter.

I tempererat klimat kan dygnsbehovet av vätska variera från 2–4 liter, och i mycket varmt och fuktigt klimat kan dygnsbehovet i extrema situationer stiga till mellan 4 och 10 liter.

Mängden vätska är helt beroende på den individuella variationen och den fysiska aktiviteten. Vid kraftig fysisk aktivitet (till exempel maraton och triatlon) ligger det faktiska vätskeintaget mellan 500 och 1000 ml/timme. Att dricka mer kan medföra risker för bland annat övervätskning och saltrubbning.

Inte i någon studie rekommenderar man mer än cirka 1 liter per timme ens vid kraftig ansträngning i varm och fuktig väderlek. Detta beror också på att mage och tarm inte kan ta upp mer än cirka 1 liter vätska per timme, varför större intag bara blir en belastning för kroppen.

(Från Läkartidningen nr 7, 2009)

 

Hur mycket Vitamin Well kan man dricka?

De fyra dryckerna innehåller främst vattenlösliga vitaminer, vilket innebär att överskott snabbt utsöndras via njurarna. Den enda fettlösliga vitaminen, som ingår i dryckerna är E-vitamin. Det är en mycket säker vitamin, som kan intas mycket över det rekommenderade dagliga intaget RDI på 10 milligram. Örtextrakten är också säkra råvaror, som kan intas i mängder klart över det som finns i dryckerna. Ser man till innehållet i dryckerna, så måste en vuxen person dricka 1-3 flaskor för att uppnå RDI på alla vitaminer och mineraler. Då ska man vara medveten om att det säljs brustabletter med ett dagligt intag av tex c-vitamin som motsvarar mer än 15 ggr av dagsbehovet.

Folsyra bör vid regelbundet dagligt intag inte överstiga ett intag på 600-800 mikrogram, vilket motsvarar 3-4 flaskor eller 1,5-2 liter av Vitamin Well´s Care, Vitamin Well´s Everyday eller Vitamin Well´s Defence. Det är samma höga säkerhet på dryckerna även om de olika smakerna kombineras under dagen. Livsmedelsverket har publicerat en lista över rekommenderat dagligt intag av vitaminer och mineraler för olika åldersgrupper. Jämför man dessa värden med innehållet i Vitamin Everyday, så kan barn från 2-5 års ålder dricka en flaska utan att nå upp till rekommenderat dagligt intag på mer än C-vitamin. För Vitamin Care och Vitamin Defence ligger innehållet av C-vitamin och folsyra över rekommenderat dagligt intag för barn i åldern 2-9 år vid intag av en flaska. Men det är vattenlösliga vitaminer, så överskott, som kroppen inte kan tillgodogöra sig utsöndras snabbt via njurarna.

Sammanfattningsvis kan man säga att alla dryckerna är säkra för både vuxna och barn med ett regelbundet dagligt intag för vuxna av 2-3 flaskor dagligen och för barn från 5 års ålder med 1 flaska. De övre gränserna av konsumtion, vid ett regelbundet dagligt intag, ligger för vuxna på 7 flaskor per dag och för barn från 5 år på 2 flaskor per dag.


Kommentarer
Camilla säger:

HAHAHAHAHAHAHAHHAHAHAH jaa vi är fan bäst!!! roligare blir det tomorrow förhoppningvis men jag hoppas på hoppas :D <3 love you!

2009-09-01 | 17:41:13
Bloggadress: http://allaboutcamilla.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback